Kan het met mijn darmen te maken hebben?

Mensen staan er vaak niet bij stil dat hun darmgezondheid belangrijk kan zijn voor hun gezondheidsvragen. Enkele artsen leggen uit hoe darmgezondheid te maken kan hebben met een thema waar je het misschien niet meteen bij zou verwachten.

Of uw darmen ook in uw geval meespelen, kunt u het best samen met uw arts beoordelen. 

Psychische klachten

Psychische klachten zoals ADHD, autisme, depressie of angst kunnen verschillende oorzaken hebben, maar mogelijk ook verband houden met het microbioom. Kinderarts dokter Pereira legt uit hoe dat zit.

We weten dat er een relatie is tussen de darmen en de hersenen: de darm-hersen-as. We weten ook dat bepaalde bacteriën bepaalde stoffen afscheiden. We weten dat er een relatie is tussen de soort stoffen en wat er in de hersenen gebeurt. Het kan zijn dat de darmen en hersenen zo goed met elkaar communiceren dat, als de darmfunctie niet goed is, de hersenfunctie daaronder lijdt.

Dementie

Ouderdomsziekten zoals Parkinson en Alzheimer kunnen mogelijk verband houden met het microbioom. Ouderengeneeskundige dokter Van den Heuvel legt uit hoe dat zit.

Hoofd en buik staan met elkaar in verbinding en wisselen voortdurend stofjes uit. Zo communiceren ze met elkaar. Dit tweerichtingsverkeer zorgt ervoor dat ze elkaars functies kunnen beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de darmfunctie een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van bepaalde neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, die vaak op latere leeftijd voorkomen.

Hart- en vaatziekten

Huisarts dokter Van de Griendt legt uit hoe de gezondheid van het hart verbonden is met het microbioom.

De vele bacteriën in onze darmen spelen ook een belangrijke rol voor ons hart en onze bloedvaten. Bij aderverkalking, bijvoorbeeld, is er sprake van een laaggradige ontsteking in de vaatwanden. Een mogelijke oorzaak hiervan is een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, waardoor kleine, ongewenste deeltjes in de bloedbaan terecht kunnen komen. Voor een sterke darmwand zijn stoffen nodig die door de goede bacteriën in onze darmen worden geproduceerd.

Artrose

Dokter Adeler, specialist in musculoskeletale geneeskunde, legt uit hoe artrose mogelijk verband houdt met de darmen.

Slijtage hoort bij het ouder worden – althans, dat is wat we vaak horen. Veel van mijn patiënten komen met klachten over artrose. Maar klopt dat eigenlijk wel? Heeft het echt alleen met leeftijd te maken? Waarom krijgt de een er last van en blijft de ander klachtenvrij? Leefstijl en darmgezondheid zouden hier ook een rol in kunnen spelen. En dat is goed mogelijk.

Huidproblemen

Dokter Charlotte P.M. Simons, arts voor leefstijlgeneeskunde, bekijkt huidvragen vanuit het perspectief van het microbioom.

Jeuk is een van de meest vervelende klachten die je kunt hebben. Huidproblemen zoals eczeem komen op elke leeftijd voor en gaan vaak samen met allergieën en astma. Meestal worden ze behandeld met medicijnen en zalven, maar die bieden vaak slechts tijdelijke verlichting. Zodra je stopt, keren de klachten vaak terug.

Hoe mooi zou het zijn als je de oorzaak kunt aanpakken, zodat de klachten blijvend verminderen? Een mogelijke oorzaak ligt in de darm, en daar valt misschien meer aan te doen dan je denkt.

Allergie

Dokter Pijper, integraal huisarts, legt de link tussen gezondheid, allergieën en darmgezondheid.

Steeds meer mensen kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen, zoals gluten, lactose, pinda’s en noten. Ook allergieën zoals hooikoorts komen steeds vaker voor. Soms uiten deze zich in vage buikklachten, maar ze kunnen ook ernstige allergische reacties veroorzaken.

Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met de bacteriën in onze darmen.

Urinewegen

Dokter Otten, huisarts, vertelt hoe blaas- en urinewegproblemen te maken kunnn hebben met microbioom.

Buikpijn en stoelgang

Dokter Schreuder, MDL arts, legt uit hoe microbioom te maken kan hebben met maagdarm- en leverkwesties.

StartersessieMeld u aan voor de Microbiome Center starterssessie

Bedankt voor uw aanmelding!

IntervisieMeld u aan voor de Microbiome Center Intervisie

Bedankt voor uw aanmelding!