fbpx

Publicaties

Voor fysiologische systemen kijken we doorgaans naar gespecialiseerde organen, zoals de lever, huid of longen. Het onderzoek van de afgelopen decennia heeft duidelijk gemaakt dat ons microbioom, en met name die in onze darmen, in feite moet worden gezien als een extra ‘orgaan’, met zijn eigen functies. Net zo essentieel voor normale lichaamsfuncties als onze andere organen. 

Hieronder een overzicht van de relaties tussen het microbioom en enkele veel voorkomende chronische aandoeningen.

Darmaandoeningen

Op basis van de locatie zijn darmziekten de meest voor de hand liggende voorbeelden waarbij een relatie met een verstoord microbioom kan worden verwacht. Dergelijke samenhang is dan ook uitgebreid onderzocht en beschreven, bijvoorbeeld bij Inflammatory Bowel Disease (IBD), Irritable Bowel syndrome (IBS) en Chronische diarree.

meer lezen

Chronische moeheid en pijn

Bij multi-systeem ziekten speelt chronische systemische onsteking een belangrijke rol. Vanwege de betrokkenheid van het immuunsysteem en de verwevenheid daarvan met het microbioom, is het ook hier niet vreemd dat er relaties met een verstoord microbioom worden gevonden. Voorbeelden zijn fibromyalgie, ME en CVS.

meer lezen

Neuropsychologische aandoeningen

Neurologische en psychologische aandoeningen worden steeds vaker en duidelijker in verband gebracht met ontstekingen en het metabolisme. Het bestaan van de darm-hersen as wordt al niet meer in twijfel getrokken.

meer lezen

MS, Parkinson, Alzheimer

Neurologische aandoeningen worden steeds vaker in verband gebracht met een gewijzigd microbioom. De aanwijzingen stapelen zich op dat het microbioom een directe modulatie van het centraal zenuwstelsel kan bewerkstelligen – en vice versa.

meer lezen

Obesitas, Diabetes, Metabool syndroom

Hoewel elk stukje van ons lichaam bewoond wordt door micro-organismen, bevindt zicht veruit de grootste concentratie in onze darmen. Met als primaire functie het verwerken van voedsel tot opneembare bestanddelen. Het mag dan eigenlijk ook geen verbazing wekken dat er bij ziekten die primair met een ontregeling van het metabolisme te maken hebben, een relatie met (verstoringen van) het microbioom gevonden worden. Deze relatie is echter niet eenduidig.

meer lezen

Hart- en vaatziekten

Omdat de meeste hart- en vaatziekten een chronisch karakter kennen, groeit de erkenning dat dat zeer nauw samenhangt met onze leefstijl en ons metabolisme. Er wordt daarom vaak gesproken over cardiometabole ziekten. Wij hebben de samenhang voor u verkend.

meer lezen

Healthy ageing, veroudering

Het is bijna per definitie ondenkbaar om gezond oud te worden zonder een gezond microbioom. Hoe ver reikt de wetenschappelijke kennis over de samenhangen?

meer lezen

Immuniteit en virusinfecties

Het menselijk immuunsysteem kan niet functioneren zonder gebruik met maken van het microbioom. De literatuur over relaties over-en-weer is uitgebreid.

meer lezen

StartersessieMeld u aan voor de Microbiome Center starterssessie

Bedankt voor uw aanmelding!

IntervisieMeld u aan voor de Microbiome Center Intervisie

Bedankt voor uw aanmelding!