Microbiome Center NL

Analyse en behandeling op maat 

Waarom is uw microbioom belangrijk

Als u zich verdiept in uw gezondheid, komt u terecht bij erfelijke aanleg en genen: sommige voor- en nadelen heeft u gekregen van uw ouders. En u komt bij voeding en leefstijl: gezond eten en leven. En u komt bij medicatie en medische ingrepen die eventuele problemen kunnen aanpakken. Een rijk palet. Maar nog lang niet compleet. 

Er is steeds meer bewijs dat óók het microbioom, dat is ieders unieke bacteriehuishouding, in hoge mate de gezondheid meebepaalt. Een groeiende stroom onderzoeken legt relaties tussen microbioom, vitaliteit en gezondheidsklachten. Ieder mens draagt honderden soorten bacterien met zich mee, in een unieke samenstelling. Net zo uniek als een vingerafdruk, die ook voor elk mens verschillend is, is ook de bacteriesamenstelling voor iedereen verschillend.

Iedereen heeft weleens gehoord over bacteriën waar je ziek van wordt, maar de meeste bacteriën hebben we juist hard nodig. Ze helpen onze voeding om te zetten in bouwstoffen voor het onderhoud van botten en spieren, en in voedingsstoffen die zorgen voor onze energie. Ze zorgen voor een heel scala aan signaalstoffen die onze hersenen en zenuwen helpen in de aansturing van ons lichaam. En ze helpen om gevaarlijke bacteriën te bestrijden. Kortom, onze bacteriehuishouding is een individueel ecosysteem, dat niet uit balans mag raken.

Gelukkig weten we inmiddels niet alleen hoe belangrijk bacteriën zijn, we hebben ook steeds meer kennis over hoe we een verstoorde bacteriehuishouding kunnen behandelen. Het Microbiome Center is opgericht om deze kennis te benutten.

Ik heb klachten. Heeft dat ermee te maken? Hoe kom ik daarachter?

Een antibioticumkuur, een zware infectie, een chemokuur of veel stress hebben een verwoestende uitwerking op darmbacterien, uw microbioom. Veel chronische ziektes hebben eenzelfde effect. Wat u daar zelf van kunt merken is moeheid, lage weerstand, allergie uitbarstingen, verergering van uw aandoening. 

De meeste artsen denken niet zo snel aan het microbioom omdat dit wetenschapsgebied vrij nieuw is. Het komt nog nauwelijks voor in medische opleidingen.  

Dit kunt u doen:

1. Het beste is uw arts te vragen om een microbioom behandeling. Via het Microbiome Center kan uw arts een feces onderzoek voor u aanvragen. Op basis van de uitkomsten kunt u uw voeding aanpassen of een supplement nemen. Het Microbiome Center helpt uw arts met de wetenschappelijke onderbouwing als deze dat wenst.

2. Als uw arts eerst nog twijfels heeft, kunt u rechtstreeks bij het Microbiome Center een feces onderzoek aanvragen. De rapportage krijgt u digitaal, en daarmee kunt u met uw arts beslissen of u er iets aan wilt laten doen. Mocht uw arts dat alsnog afwijzen, dan helpen wij u eventueel aan een arts die hiermee bekend is. 

Via dit contactformulier kunt u uw verzoek bij ons neerleggen.