fbpx

Meer informatie voor artsen & professionals

Steeds meer wetenschappelijke publicaties wijzen in dezelfde richting: de menselijke gezondheid kan niet meer los worden gezien van het microbioom. Gezien de nog jonge leeftijd van het vakgebied zijn er nog heel veel onbekendheden voor artsen, maar vast staat dat het microbioom een cruciale rol speelt in het menselijk metabolisme. En de evidence over hoe en waar precies, groeit in hoog tempo.

Daarmee komt u als arts voor de vraag hoe u dit werkgebied verantwoord kunt benutten voor uw patiënten. Wat zijn de mogelijkheden om microbioomtherapie evidence-based toe te passen? En hoe stem ik dat af op de unieke kenmerken van elke patient? Dat is waar het Microbiome Center u bij helpt.

In het netwerk van kennis, faciliteiten en collegiale samenwerking kunt u behandelkansen zodra die ontstaan, meteen toepassen bij uw patiënten. En daarmee helpt u ook mee aan gezamenlijke kennisopbouw, samen met uw collega’s.

De kansen, uw professionaliteit

“Chronische patiënten zie ik als huisarts eigenlijk veel te vaak terug met aanhoudende klachten, waarbij ik ze van specialist naar specialist stuur – en zonder echt te helpen. Als ik zou weten hoe microbioomtherapie hun kwaliteit van leven kan verhogen, zou ik dat eigenlijk meteen moeten doen.”

“Sinds ik die patiënt van interstitiele nefritis heb afgeholpen, is het instrument van microbioomtherapie niet meer weg te denken uit mijn dokterstas.”

“De belofte van microbioom interventies is indrukwekkend, maar als arts wil ik absoluut bewaken dat ik evidence-based te werk ga.”

“Nooit gedacht dat de werking van de brein-hersen as zo merkbaar zou zijn bij depressiviteit.”

“Mensen komen bij mij met een huidprobleem en vragen dan: kan het met mijn darmen te maken hebben? Op die vraag wil ik dan graag een professioneel antwoord kunnen geven.”

Wetenschap

De fysiologie van de mens kent verschillende systemen, elk met eigen functies en vaak gelokaliseerd in gespecialiseerde organen zoals de lever, huid of longen. Het microbioom kan worden gezien als een extra ‘orgaan’, met zijn eigen functies. Verbonden met alle andere systemen van het lichaam. Nuttig als het gezond is, verstorend als het uit balans is.

Microbiome Center

Omdat het menselijk microbioom zo peroonsspecifiek is als een vingerafdruk, vereist het een gepersonaliseerde benadering. Het Microbiome Center creëert een behandelnetwerk dat op deze principes is gebouwd.

Behandelingen

via het Microbiome Center

De gepersonaliseerde behandeling heeft, vergeleken met reguliere behandelingen, specifieke kenmerken vanwege het volledig gepersonaliseerde karakter. Door gebruik te maken van oplossingen die juist daarvoor zijn ontwikkeld, kunt u dit type behandeling zonder veel moeite toepassen in uw huidige praktijk.

Microbioom therapie voor artsen

Agenda

Het Microbiome Center organiseert periodieke intervisies en andere kennisbijeenkomsten voor artsen. Het niveau van de sessies verloopt van oriënterende beginners tot gevorderde microbioombehandelaars.

Heeft u interesse?

Maak gebruik van de mogelijkheid om u als behandelaar aan te sluiten bij het Microbiome Center.

StartersessieMeld u aan voor de Microbiome Center starterssessie

Bedankt voor uw aanmelding!

IntervisieMeld u aan voor de Microbiome Center Intervisie

Bedankt voor uw aanmelding!