fbpx

Ons advies:

Houd uw buik en darmen in de gaten

Uw antwoorden wijzen op de mogelijkheid dat uw microbioom belastend is voor uw gezondheid. We raden u aan om de komende tijd uw buik en darmen in de gaten te houden.

Uitleg

Het totaalbeeld van uw antwoorden is vergeleken met veel voorkomende klachtpatronen. Op basis daarvan is een inschatting gemaakt van de kans dat microbioomverstoring een rol speelt in uw gezondheid. We hebben uw score ingedeeld in een van de volgende vier categorieën. Uw resultaat valt in de tweede categorie. 

Uw huidige microbioom
lijkt in balans

Houd uw buik en darmen
in de gaten

Overweeg een
microbioom analyse

Laat een
analyse uitvoeren

Op basis van uw antwoorden valt niet uit te sluiten dat uw klachten te maken hebben met verstoring van uw microbioom. Als u daar meer over wilt weten, kan een microbioom analyse nuttig zijn. Met de uitslag van een analyse kan worden beoordeeld of uw klachten met uw darmen te maken hebben. Ook laat de analyse aanknopingspunten zien voor het (verder) verbeteren van uw gezondheid.

Heeft u vragen? Stel die hier

Het is goed mogelijk dat de uitkomst van deze zelftest vragen oproept. Wij staan daarom voor u klaar om antwoorden te geven. Via Whatsapp staan wij u direct te woord. Dat doen wij persoonlijk, we maken geen gebruik van een chatbot. 

Meteen ook aan de slag met uw leefstijl?

Twee artsen aan het woord

Als u zich afvraagt hoe het mogelijk is dat chronische klachten te maken kunnen hebben met microbioomverstoring, dan ziet u hieronder een korte video van twee artsen die elk een voorbeeld uitleggen. De voorbeelden zijn allergie en huidklachten. Uiteraard is de invloed van microbioom veel breder. Wetenschappers nemen aan dat alle chronische klachten in meer of mindere mate worden beïnvloed vanuit de darm.

Meer informatie

Een overzicht van de klachten en ziektes die met microbioom te maken kunnen hebben, vindt u hier.

 

Veel gestelde vragen

Waarom is een microbioom analyse belangrijk?

De samenstelling van het microbioom verschilt van persoon tot persoon. Uw microbioom is daarmee net zo uniek als uw vingerafdruk. Alleen wanneer duidelijk is in welk opzicht uw microbioom uit balans is, kan een arts bepalen welke probiotica voor u behulpzaam kunnen ijn.

Hoe werkt zo’n analyse?

Als u een analyse laat uitvoeren, krijgt u een test-set thuisgestuurd waarmee u een monster van uw ontlasting kunt nemen en per post naar het laboratorium kunt sturen. Na ongeveer drie weken krijgt u de uitslag in de vorm van een digitale rapportage. Deze kan een arts of therapeut voor u beoordelen, en zo kunt u samen besluiten of een behandeling moet worden gestart – of niet.

Wat wordt er allemaal onderzocht?

Allereerst de diversiteit van je microbioom. Je spijsverteringssysteem is afhankelijk van  verschillende soorten bacteriën. Hoe groter de diversiteit, hoe beter je darmen functioneren. Waar de diversiteit langdurig te gering is, ontstaan uiteindelijk chronische klachten of ziektes. Daarnaast onderzoeken we de belangrijkste stofwisselingsfuncties: heb je de juiste bacteriën om voedsel te kunnen omzetten naar de stoffen die je lichaam nodig heeft? En ten slotte controleren we op pathogenen, dat zijn ziekmakende bacteriën. Voor je gezondheid is het belangrijk te weten of daar niet te veel van aanwezig zijn in de darmen.

Wat kost een microbioom analyse?

De meest gangbare microbioom analyse die een arts het benodigde inzicht geeft, kost circa 250 Euro.
Er zijn allerlei aanbieders die voor lagere bedragen een analyse aanbieden, maar de uitkomsten daarvan geven artsen niet het inzicht dat de basis kan zijn voor een gepersonaliseerde behandeling.

Wordt het vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Dat is afhankelijk van uw zorgpolis. In sommige gevallen worden labkosten vergoed vanuit de aanvullende polis. het beste is om dat even na te vragen bij de zorgverzekeraar.

Helpt het ook als ik gewoon probiotica neem, zonder eerst een analyse?

Als u probiotica neemt zonder te weten hoe uw microbioom is, bent u eigenlijk een kok die zout strooit zonder eerst te proeven. Pas als een arts weet wat er mis is in uw microbioom, kan die bepalen welke pre- of probiotica of andere stoffen u het meest nodig heeft.

Ik heb al een analyse laten doen. Kan ik dan meteen een behandeling starten?

Dat hangt er van af, want niet alle rapportages geven voldoende inzicht. Als u een rapportage heeft die voldoende inzicht geeft en niet ouder is dan enkele maanden, en als u een behandelaar heeft die uw uitslag kan interpreteren, dan kan deze de uitslag betrekken bij het maken van een persoonlijk recept. Overleg dat met uw behandelaar.

Ik wil een analyse maar ik heb geen behandelaar. Wat kan ik doen?

Als u besloten heeft dat een analyse nodig is maar u heeft nog geen behandelaar, dan kunt u een analyse rechtstreeks bij ons aanvragen. 

StartersessieMeld u aan voor de Microbiome Center starterssessie

Bedankt voor uw aanmelding!

IntervisieMeld u aan voor de Microbiome Center Intervisie

Bedankt voor uw aanmelding!